Aszalt szilvaleves receptje

Hozzávalók: 0,5 kg aszalt szilva | 50 g liszt | 1 db fahéjrúd |
3 db szegfűszeg | 1 teáskanál vaj | 2 dl tejföl | 1 csipet só
Elkészítési mód: A megmosott, kimagozott szilvát a fahéjjal, szegfűszeggel, sóval feltesszük főni, és puhára főzzük. Ezután a tejföllel és a liszttel behabarjuk, majd a vajat is hozzáadjuk. Az elkészült levest melegen tálaljuk.

Fahéjas szilvalekvár receptje

Hozzávalók: 1,5 kg szilva | 0,5 kg cukor |
1 csomag lekvárzselésítő | 2 db fahéjrúd | 1 dl mandula likőr
Elkészítési mód: A megmosott, kimagozott szilvákat vágjuk kockára, a fahéj rudakkal és a lekvárzselésítővel együtt tegyük egy lábosba. Alacsony hőmérsékleten, kavargatva forraljuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, és negyedóra múlva a mandulalikőrt is. Egyszer forraljuk fel, majd vegyük le a tűről, és száraz befőttesüvegekbe szedjük ki a lekvárt, amíg az üvegek meg nem telnek. Tartósítószer nélkül is eláll évekig, ha az üvegeket azonnal lezárjuk, és a tetejére fordítjuk néhány percre.

Rumos szilvabefőtt receptje

Hozzávalók: 1,5 kg szilva | 1-2 kg cukor (mennyiségtől függően) | Rum | Szalicil
Elkészítési mód: A megmosott, kimagozott, félbevágott szilvákat beletesszük a befőttes üvegekbe. Soronként rászórunk egy evőkanál cukrot, és úgy rakjuk a szilvákat, hogy ne legyen teljesen tele az üveg. A legtetejére öntünk 3 evőkanál rumot, és egy kis szalicilt is teszünk rá. Légmentesen lezárjuk az üvegeket, és eltesszük.

Őszibarack shake receptje

Hozzávalók: 1 kg őszibarack | 2 deciliter tej |
Ízlés szerint cukor | 2 darab jégkocka | 2 evőkanál tejszín
Elkészítési mód: A megmosott, meghámozott, kimagozott barackokat kockára vágom, majd a cukorral, tejszínnel, hideg tejjel, és a jégkockával együtt turmixgépben összeturmixolom. Hidegen, poharakba töltve isteni hűsítő a meleg nyári napokra.

Szedres őszibarack lekvár receptje

Hozzávalók: 1,5 kg őszibarack | 40-50 dkg szeder |
50 dkg cukor | 2 csomag zseléfix | Kevés szalicil
Elkészítési mód: A felszeletelt hámozott őszibarackot a kicsumázott szederrel összeturmixoljuk. Ezután a gyümölcsöket a cukorral és a zseléfix-szel feltesszük főni. Kb. 5 percig forraljuk magas lángon, majd a habot leszedjük a tetejéről, és a gyümölcsöket üvegekbe töltjük. Kevés szalicilt a tetejére teszünk, lefedjük, és néhány percre felfordítjuk az üveget. Ha kész, hagyjuk az üveget magától kihűlni.

Őszibarackbefőtt receptje

Hozzávalók: 1-2 kg őszibarack | Cukor tetszés szerint (üvegenként 3-4 ek) |
2-3 szegfűszeg (üvegenként)
Elkészítési mód: A kimagozott, félbevágott, megmosott barackokat a cukorral és a szegfűszeggel üvegekbe helyezzük, majd vízzel felöntjük. Ezután felforraljuk, forrás után 10 percig gőzöljük, a habot a tetejéről leszedjük, majd légmentesen lezárjuk az üvegeket. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Joghurtos meggyleves receptje

Hozzávalók: 1/2 kg egész meggy | 2 dl natúr joghurt | Fél citrom leve | Vaníliás cukor ízlés szerint | Cukor ízlés szerint
Elkészítési mód: A kimagozott meggyet feltesszük főni, annyi vízbe hogy ellepje. Forrástól számítva 5 perc múlva hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot, és a vaníliáscukrot. Ha a leves kihűlt, adjuk hozzá a joghurtot, és a citromlevet. Hidegen tálaljuk.

Meggylekvár receptje

Hozzávalók: 1 kg meggy | 1 kg zselésítő cukor |
2 cl meggylikőr | Fél citrom héja
Elkészítési mód: A megmosott, kimagozott meggyet vágjuk apróra, és egy nagyobb lábosba tegyük bele. Miután hozzáadtuk a zselésítő cukrot és a citromhéjat, tegyük félre 3 órára pihenni, majd ezután forraljuk fel, és forrás után 4 percig főzzük. Ha levettük a tűzről, a citromhéját vegyük ki a lábosból, és a meggylikőrt keverjük bele a meggybe. Forró állapotában töltsük bele üvegbe, és zárjuk le a tetejét.

Meggybefőtt receptje

Hozzávalók: 1 kg meggy kimagozva | 45 dekagramm cukor |
2,5 deciliter víz | 1 evőkanál rum | 1 kiskanál tartósítószer
Elkészítési mód: A vizet és a cukrot felforraljuk, majd az előzőleg megmosott és kimagozott meggy egynegyedét a forrásban lévő szirupba öntjük. Mikor már "gyöngyözni" kezd a meggy, kiszedjük és üvegekbe helyezzük. Ha elkészültünk az összes meggyünkkel, az üvegekben lévő meggyre ráborítjuk a szirupot. Mikor kihűlt, ráöntjük a rumot a meggyre.


Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.