Pátkai kertészetünkben
úgynevezett csonthéjas gyümölcsök laknak.

A gyümölcskertészet három kertből áll:
barackoskertből, meggyeskertből és a szilváskertből. Aki ellátogat a gyümölcsöskertbe, annak mindig a barackoskertben akad először dolga, mert itt van a kertészet központja. Itt lakik a gyümölcsösök gazdája a családjával, itt van a "szedd magad" központja, és itt laknak azok a gépek-eszközök, amik a munkánkat segítik.

A barackoskertben 3,5 hektáron három fajtát gondozunk. A Suncrest és a Redheaven ízletes, sárga húsú fajta, melyek augusztusban hódítják illatukkal és zamatukkal a gyümölcsre éhes híveket. Az Inclucio Pierri Olaszországból származik, fehér húsú fajta. Mindhárom barack ízét, zamatát, színét, frissességét a befőttes üvegben is megőrzi.

A gyümölcsösben nemcsak a 3,5 hektár területen van 1400 db őszibarack fa, hanem 1,5 hektáron 600 db meggyfa is él, melynek fajtája a világhírű Érdi bőtermő.

A kertészet öntözött, mely minden évben biztosítja a kiváló minőségű termést. Külön szót kell ejtenünk a növényvédelemről.

A vegyszeres növényvédelmet a pátkai gyümölcsösben több dolog is akadályozza.

Az egyik akadály az, hogy elköteleztük magunkat az integrált növényvédelemnek. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsös művelése során mindenre figyelnünk kell abból a szempontból, hogy a lehető legkevesebb vegyszert használjuk.

A másik korlátot a mi magunk gondolkodásmódja jelenti, mely igyekszik a gazdálkodást, a kertészkedést és az életformát a lehető legközelebb vinni a természethez.

A harmadik és legnagyobb akadály a gyümölcsösben lakó állatok, melyek nemhogy akadályozzák a permetezést, hanem segítik a munkánkat. Egy példát említek: a barackoskertben több mint száz jérce kutatja, kapirgálja a fák talaját és szorgosan tömi begyébe az ott lakó élősködőket. A gyümölcsöt pusztító rovarokat csapdákkal gyűjtjük össze, a gyümölcsfák sorát kapáljuk, a sorközt kaszáljuk. Így a gyümölcsfák sosem találkoznak gyomirtóval és rovarirtóval sem.

A meggyeskert fiatal még, termést sem nagyon várunk tőle. Területe 5 ha és 2500 fa cseperedik benne. Amikor teremni fog, akkor az Érdi bőtermő, Debreceni bőtermő, az Újfehértói fürtös és a Kántorjánosi fajtákat élvezhetjük.

A szilváskertre nagyon büszkék vagyunk. Kevesen vették az utóbbi időben a bátorságot, hogy a már csaknem elfeledett vírusbetegségeknek egyáltalán nem ellenálló Besztercei szilvát telepítsék. Azt pedig még kevesebben tették meg, hogy 10 hektáros szilváskertet alakítsanak ki ebből a fajtából. Tettem ezt azért, mert a Besztercei szilva íze, aromája egyetlen más fajtában sem lelhető fel. Ha kevesebb termést is ád, de az íze az utolérhetetlen. Ez a kertünk a legfiatalabb, ő van a legtávolabb a termőrefordulástól.

 

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.